Dálniční známka není zbytečná. Jaký je její skutečný význam?

04.07.2024

Dálniční známka má mnohem větší význam, než si většina řidičů uvědomuje. V minulosti jsme byli zvyklí na papírové dálniční známky, které jsme museli nalepit na přední sklo. Byla to trochu otrava, ale nedalo se nic dělat. Dnes je vše mnohem jednodušší – dálniční známku můžete získat online během pár minut a nemusíte se trápit s nalepováním. Ale proč je vlastně dálniční známka tak důležitá? A věděli jste, že jejím nákupem můžete podpořit ekologické projekty, jako je například výsadba stromů?

Kde koupit dálniční známku?

Místo toho, abyste se museli trápit hledáním papírové dálniční známky, stačí dnes jednoduše zaregistrovat své vozidlo do elektronického registru. Celý proces nákupu je velmi snadný a rychlý, zvládnete ho v pohodlí domova. Stačí tři jednoduché kroky:

Další výhodou je možnost aktivace známky ihned po zaplacení nebo nastavení začátku platnosti podle vašich potřeb. Cenu dálniční známky uvidíte přehledně online po zvolení varianty, na jak dlouho ji potřebujete. Pro letošní rok došlo ke zdražení – roční dálniční známka stojí 2300 Kč a hybridní vozy platí 570 Kč. Pro podrobnější ceny se můžete podívat na tabulky na webu czdalnice.cz. Zde můžete kdykoliv zdarma využít také ověření platnosti dálniční známky.

Jak to je při jízdě s přívěsem?

Pokud plánujete cestovat i s přívěsem, nemusíte si dělat starosti se zvláštní dálniční známkou - tedy pokud celková hmotnost tažného vozidla nepřesáhne 3500 kg. Pak vám stačí klasická dlouhodobá či jednodenní dálniční známka. Tohle je skvělá zpráva pro každého, kdo rád vyráží na cesty s karavanem nebo vozíkem plným nákladu.

Jak vysoká je pokuta za jízdu bez dálniční známky?

Jízda po dálnici bez platné dálniční známky je v Česku porušením silničního zákona a může vás přijít draho. Pokuty se pohybují mezi 2000 a 5000 Kč, ale pokud je nezaplatíte včas, může částka vyšplhat až na 10 000 Kč. Policisté navíc mohou odstavit vozidlo, dokud pokutu nezaplatíte. Takže raději neriskujte a nevyjíždějte na dálnici bez platné známky.

Kde za váš nákup vysází stromy?

Nákup dálniční známky má význam pro silniční infrastrukturu, ale tím její pozitivní dopad nekončí. Za pozornost rozhodně stojí také její ekologická stránka. Někteří prodejci totiž spolupracují s ekologickými organizacemi a část výtěžku z prodeje jde na výsadbu stromů. Takže tím, že si koupíte dálniční známku, přispějete k obnově lesů a zlepšení kvality ovzduší. Stromy jsou totiž klíčové pro boj proti klimatickým změnám – absorbují CO2 a produkují kyslík, což pomáhá čistit náš vzduch.

Například portál CZDálnice spolupracuje s organizacemi, které se věnují výsadbě stromů po celé České republice. Za každý prodaný kus elektronické dálniční známky věnují část prostředků na výsadbu nových stromů. To znamená, že koupí dálniční známky přispějete k ochraně naší planety.

Dálniční známka je poměrně malá, ale velmi důležitá investice. Můžeme se díky ní legálně pohybovat po dálnicích, chrání nás před vysokými pokutami - a zároveň může mít pozitivní dopad na životní prostředí. Nákup přes internet na portálech jako czdalnice.cz je rychlý a jednoduchý, takže se nemusíte obávat složité administrativy. A když víte, že se díky vaší dálniční známce vysadí několik nových stromů, už nemusíte pochybovat o jejím smyslu.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.