Dálniční známka se kupuje online ve většině států

08.10.2024

Dálniční známka představuje jeden z možných způsobů financování kvalitních silnic a dálnic. Téměř všechny země nějaký takový systém mají. Někde se platí dálniční známka, jinde úsekové mýtné. Výjimkou jsou pouze státy jako Německo, kde jsou dálnice pro všechny zdarma.

Místo stěžování si bychom mohli ocenit styl, jaký používáme v ČR. Dálniční známka je mnohem praktičtější než mýtné brány, kterými musíte neustále projíždět, zastavovat v nich a platit za konkrétní úsek. Známku si prostě jednou koupíte a pak máte na rok vystaráno. Nebo třeba na měsíc či na den. V nabídce jsou známky s různou dobou platnosti.

Dálniční známky v ČR se zdražují

Dálniční známka ČR stála několik let pořád stejně, až letos jsme se dočkali zdražení. Roční dálniční známka od roku 2024 vyjde na 2 300 Kč, měsíční na 430 Kč, desetidenní na 270 Kč a nově jde zakoupit i jednodenní za 200 Kč. Tyto ceny bohužel nejsou konečné, budou se valorizovat každý rok. Ušetří majitelé elektrovozidel a hybridů, ti mají ceny nižší (elektromobily neplatí vůbec nic).

Máte ještě platnou dálniční známku?

V některých státech si pořídíte známku na rok od 1. 1. do 31. 12. Česko k nim ale nepatří. Česká dálniční známka 2024 vám může platit klidně i v roce 2025, záleží, kdy jste si ji pořídili. Je platná vždy rok od data zakoupení. Nejste si jistí, jestli je ta vaše ještě platná? Platnost dálniční známky si snadno ověříte online, stačí zadat SPZ vašeho vozidla.

Jak se kontroluje použití dálniční známky?

Mýtnou bránou neprojedete, aniž byste zaplatili. Jak to ale funguje s dálničními známkami? V době moderních technologií naprosto jednoduše. Na dálnici jsou čas od času kamery, které snímají SPZ a v databázi ověřují, zda má daná SPZ zakoupenou známku. Všechno tohle se děje automaticky bez nutnosti zaměstnávat tím nějakého člověka. Nespoléhejte tedy na to, že vás policie neuvidí.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.