Dovolená na pláži i na výletech? Zkuste turecké letovisko Alanya

18.07.2024

Pokud milujete výlety a poznávání památek či přírody, ale zároveň si na dovolené chcete odpočinout lenošením na pláži, pozveme vás na místo, kde oboje s lehkostí spojíte.

Dovolená v Turecku?

Možná jste si také všimli, že Turecko se stalo velmi frekventovanou dovolenkovou destinací. Cestovní kanceláře využívají místního příjemného subtropického podnebí, průzračného a teplého moře i dlouhatánských pláží a zájezdy sem prodávají jako housky na krámě. K tomu jim samozřejmě pomáhá i fakt, že si Turci uvědomili hodnotu toho všeho a začali se věnovat také turistické infrastruktuře. Například hotely a hotelové resorty tu rostou jako houby po dešti, a to především ty, které se specializují na vyšší úroveň služeb. Turecko je tak častým cílem těch, kteří svůj zájezd hledali podle klíčových slov All inclusive dovolená 2024.

Zájem o Turecko jako o turistickou destinaci i spokojenost těch, kteří se tu již rekreovali, potvrzuje i nabídka evropské jedničky mezi cestovními kancelářemi. Najdete ji na TUI.cz, a pokud se těmito stránkami prokoušete, zjistíte, že vedle perfektních podmínek pro dovolenou u moře Turecko boduje i příjemnými cenami, a to nejen na last minute.

A co když nechcete jen lenošit na pláži? Pak vás Turecko uspokojí také. Touto zemí kráčely dějiny a potkávaly se tu kultury, takže ani o památky od starověku po minulé století tady není nouze. Najdete tu i lokality, kde se můžete toulat po horách. Naopak ve vyhlášených letoviscích si můžete užít nabídku všech zážitkových služeb pro turisty, včetně těch adrenalinových. A pokud chcete vše na jednom místě? Pozveme vás do letoviska, z kterého budete nadšeni.

Alanya

Město Alanya leží na jižním pobřeží Turecka, asi 120 kilometrů od Antalye. Dnes tu žije přibližně 400 tisíc obyvatel, ke kterým se v létě přidávají desetitisíce dalších. Alanya je totiž vyhlášeným letoviskem, kde si na nabídku ubytování ani dalších služeb rozhodně nebudete stěžovat. A z hotelu rovnou na pláž. Ty tu najdete hned dvě – západní a východní. Ta západní nese jméno Kleopatřina a honosí se dokonce oceněním Evropské unie. Od východní pláže je oddělena rozsáhlou starobylou pevností, která je prvním tipem na výlet, pokud nehodláte dovolenou prolenošit na lehátku. Mimochodem, dostanete se k ní nejen po svých, ale třeba i lanovkou. Věřte, že za ni budete rádi.

V nejbližším okolí města najdete také pět velmi zajímavých jeskyní. Už jen jejich názvy vás nalákají: Damlataş, Dim, Jeskyně pirátů, Jeskyně milenců a Fosforová jeskyně. Pokud to však máte raději na zemském povrchu než pod ním, neměli byste si nechat ujít Dimcay. To je horská řeka, podél níž můžete navštěvovat restaurace postavené na platformách. Jíte tak téměř na vodě. Až vám začne vadit horko ve městě, vydejte se právě sem a klidně celý den si užívejte speciality místní kuchyně. Vždyť je vyhlášená široko daleko. 

A kdo by dával přednost opravdovým vandrům, toho nadchne pohoří Taurus, které se v řadě hřebenů zvedá vlastně hned nad městem. Hory s vrcholky v tisícimetrových výškách můžete zdolávat jen pár kilometrů za Alanyí. Jedním z nejkrásnějších míst je pak kaňon Sapadere. Nic pro ty, kdo mají strach z výšek. Vodopády a dřevěné plošiny zavěšené nad řekou vás nadchnou i vyplaví nějaký ten adrenalin.

Alanya je tak naprosto skvělým tipem na dovolenou pro každého, ať už hodlá jen lenošit na pláži, nebo poznávat památky či přírodu v okolí. A navíc s luxusním ubytováním. Pokud tedy ještě nemáte vybranou letošní dovolenou, zapomeňte na internetový vyhledávač a heslo Last minute dovolená 2024 a rovnou se shánějte po last minute na TUI do Alanye.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.