Jak vybrat vhodný nosič kol?

22.05.2024

Chystáte se v letošním roce na cyklistickou dovolenou a stále přemýšlíte nad tím, jak převážet všechna kola? V takovém případě na scénu přichází speciální nosiče, ať už na střechu, nebo tažné zařízení. V následujících řádcích vám prozradíme výhody i nevýhody jednotlivých variant.

Prázdniny se pomalu blíží, a proto je na čase přemýšlet nad tím, kam za aktivním odpočinkem i s dětmi. Cyklistické dobrodružství zažijete nejen v zahraničí, ale i u nás. Jestliže chcete vzít kola, abyste si je nemuseli půjčovat, potřebujete k tomu nosič.

Základní typy nosičů

Existují tři základní druhy nosičů, a to na tažné zařízení, páté dveře a na střechu. Záleží na tom, kolik kol vlastně plánujete převážet a jaké možnosti nabízí váš automobil. Některá vozidla totiž nemají tažné zařízení. V takovém případě je nezbytné zvolit jiný nosič kol, a to například ten střešní.

Nosič kol na páté dveře

Vyznačuje se jednoduchým designem, a to kovovým rámem, který se instaluje na páté dveře vozidla. Většinou má čtyři až šest popruhů, pomocí nichž se nosič připevňuje k zadním dveřím, a čtyři ramena, na která se zavěšují kola.

I navzdory zdánlivé jednoduchosti těchto nosičů je nezbytné dbát na několik důležitých věcí. Ne všechny nosiče jsou navrženy pro všechna auta, a proto před zakoupením zkontrolujte pokyny výrobce, zda je daný nosič kompatibilní s vaším automobilem.

Střešní nosič kol

Další možností je střešní nosič kol, který se upevňuje na lišty na střeše vozidla. Jednou z výhod tohoto nosiče kol je, že si můžete koupit a namontovat tolik nosičů, kolik potřebujete (maximálně čtyři podle velikosti auta).

Při jízdě nezapomeňte na to, že máte kola na střeše. Obezřetní tedy buďte, pokud jedete do podzemní garáže s omezenou výškou.

Nosič na tažné zařízení

Zapomenout nesmíme na nosič na tažné zařízení, který je neuvěřitelně praktický, neboť poskytuje stabilní a snadný přístup ke kolům. Nevýhodou však je, že potřebujete mít tažné zařízení, což není zrovna levná úprava.

Jestliže hledáte odborníka na nosiče kol, pak se podívejte do nabídky společnosti HAKR Brno.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.