Kam se v létě na Znojemsku vydat k vodě

24.05.2024

Pokud si už teď plánujete letošní letní dovolenou někde v okolí Znojma, možná vám přijde vhod přehled míst, kde se budete moci vykoupat. Na Znojemsku najdete jak šance pro koupání v přírodě, tak i koupaliště ve Znojmě a okolních obcích.


Koupání ve Znojmě

Přímo ve Znojmě je Městská plovárna Louka s několika bazény, vodními atrakcemi, travnatými plochami pro opalování, dalšími sportovišti, dětským hřištěm a občerstvením. V těsné blízkosti je také krytý bazén, kdyby vám počasí o dovolené nepřálo. Koupat se dá samozřejmě i v řece Dyji, i když jako každá proudící voda bude trochu chladnější. Můžete si ve vodáckém centru Stará vodárna půjčit loď a vyzkoušet si vodáctví. Vedle Znojma jsou vodácká tábořiště také v Krhovicích a v Hrádku. V místní části Znojmo-Mramotice najdete další koupaliště s velkým i menším dětským bazénem a brouzdalištěm, ale bez vyhřívání. K dispozici jsou také převlékárny a občerstvení.


Koupání v okolí Znojma

Asi 9 km severně od centra Znojma je v údolí Plenkovického potoka koupaliště v obci Hluboké Mašůvky s plaveckým a dětským bazénem, vodními tryskami, sportovišti, dětským hřištěm a občerstvením. Ještě o 2 km kratší je cesta na koupaliště Pohoda, které leží vedle stejnojmenného kempu v obci Únavov. Najdete tu několik bazénů, tobogán a další vodní atrakce, ale také různá sportoviště a občerstvení.

Asi 30 km severovýchodně od Znojma je město Miroslav, na jehož severním okraji je místní koupaliště s téměř stoletou tradicí. Je tu jeden bazén, sportoviště a dětské hřiště. Výhodou je také možnost relaxace nejen na slunci, ale i pod stromy. Cestou tam se můžete zastavit také v obci Želetice (ze Znojma asi 18 km), kde je menší koupaliště s občerstvením a dětským hřištěm.

Ještě kousek delší je cesta na koupaliště v Moravském Krumlově s několika bazény, tobogánem a dalším vyžitím pro rodiny. Ve stejném směru, ale jen 23 km od Znojma je menší koupaliště Trstěnice se skluzavkou a skokanským můstkem. Naopak jižně od Znojma, asi 9 km, je další koupaliště s bazénem a dětským brouzdalištěm v obci Vrbovec.

Přírodní koupání

Přírodní koupání si můžete dopřát v některé z vodních nádrží, a to nedaleko obce Horní Dunajovice (19 km ze Znojma), u města Jevišovice (18 km) a Výrovice (13 km), všechny severně od Znojma.

Vranovská přehrada

Největší vodní nádrž na Znojemsku leží na řece Dyji, a to 23 km západně od Znojma. Letos uplyne 90 let od její dostavby. Za tu dobu se stala jednou z nejoblíbenějších rekreačních oblastí na jihu Moravy. Atraktivitu lokality posiluje hned několik významných historických památek v jejím blízkém okolí – hrad Bítov, zříceniny hradů Cornštejn a Frejštejn a zámek Vranov nad Dyjí, ale také těsná blízkost Národního parku Podyjí. Na přehradě po celou sezónu funguje lodní doprava i komentované exkurze vodní elektrárny pod hrází.

Celou turistickou sezónu od května do října 2024 budou na Vranově provázet oslavy 90 let existence přehrady. Při té příležitosti budou ve vybraných dnech vstupy zdarma či se slevou, prohlídky míst, která běžně nejsou přístupná, přednášky, kulturní a sportovní akce i řada rodinných aktivit. K dispozici je také Vranovský turistický pas a soutěž o dovolenou se zážitky u Vranovské přehrady. Více informací nejen o Vranovské přehradě, ale i další aktivitách u vody i jinde najdete na webu ZnojmoRegion v sekci turistické cíle – Léto u vody. Krásnou dovolenou na Znojemsku.


Tato propagace turistické oblasti Znojemsko a Podyjí byla realizována za přispění prostředků státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.