Karlštejnsko: Ideální destinace pro krátkou rodinnou dovolenou

28.05.2024

Karlštejn je perla středních Čech. Na ikonický hrad míří turisté z Česka i z celého světa zejména v letních měsících. Mnoho návštěvníků přijíždí pouze objevovat dávnou historii a po prohlídce této věhlasné památky odjíždí zpátky do Prahy. Okolí hradu ale nabízí mnohem více. Karlštejnsko, zasazené v Chráněné krajinné oblasti Český kras, je plné přírodních krás a zajímavostí, které zabaví celou rodinu. Jak si užít prodloužený víkend v této malebné oblasti a co všechno zde můžete zažít? Rozhodně si nezapomeňte v létě přibalit svetr i plavky, obojí bude potřeba!

Prohlídka hradu s netradičním zážitkem

Hrad Karlštejn je bezesporu jednou z nejznámějších českých památek, kterou lze navštívit po celý rok. Během letních měsíců se však kromě klasických prohlídek nabízí i večerní programy, které zahrnují večerní putování s překvapením nebo noční prohlídky s tématem karlštejnských zločinů. Na nádvoří hradu se od roku 2016 hraje muzikál Noc na Karlštejně, v letošním roce budou mít návštěvníci tuto možnost dokonce třináctkrát, přičemž lístky jsou již v prodeji. Obdobně si lze zajistit vstupenky na prohlídku hradu online předem, vyhnete se tak čekání s dětmi ve frontě.

Objevování přírodních krás

Po skončení večerního představení se nabízí zajet rovnou do ubytování. Hotel Karlštejn překvapí svými útulnými romantickými pokoji s výhledem na řeku Berounku a rozhodně potěší ráno vydatnou snídaní, po které je nejlepší se vydat na některou z mnoha turistických tras v okolí. Většina se stáčí k hradu Karlštejn, další populární trasy vedou k vyhlídkám na lomy Velká a Malá Amerika. Pro rodiny, které jsou zvyklé na turistické výšlapy, se pak otevírá možnost vyjít až na Skálu, odkud je dechberoucí pohled na poutní místo Svatý Jan pod Skalou. Barokní kostel Svatého Jana Křtitele spolu s jeskyní svatého Ivana je otevřený od začátku dubna do konce října a během prázdnin vždy od úterý do neděle v dopoledních i odpoledních hodinách.

Do nitra země do penězokazecké dílny

Kam vyrazit v horkých dnech, kdy slunce pálí? Dětem se jistě nebude chtít chodit dlouhé kilometry, ale jistě ocení výlet do Koněpruských jeskyní. Tam naopak bude potřeba svetr nebo mikina i v letních měsících, protože průměrná teplota nepřesahuje 10 stupňů Celsia. Jeskyně patří mezi nejrozsáhlejší v tuzemsku a na třech patrech odkrývají krásy nitra země. Mezi nejzajímavější jistě patří sintropády nebo vzácné opálové růžice. S Koněpruskými jeskyněmi se váže i legenda, proto se rozhodně nesmí minout místní penězokazecká dílna.

Rekreační park i dovádění u vody

Jaké další aktivity se nabízí pro děti? Přímo v městysu Karlštejn se nachází Rekreační park se safari s bílými lvy, bílými tygry, velbloudy, bizony nebo koníky. V areálu se dále nachází různé atrakce včetně dětského hřiště a půjčovny sportovního vybavení. Kajak nebo paddleboard? Proč ne, řeka Berounka je vhodná pro koupání i vodní zábavu. Pro milovníky vodních radovánek je i přírodní pláž Mokropsy, která je nedaleko, jemný písek může evokovat pobyt u moře. Raději do bazénu? V Berouně je otevřený parádní akvapark s vodními atrakcemi a tobogánem, v létě je pak přístupné venkovní koupaliště.

Karlštejnsko nabízí mnohem více než jen prohlídku ikonického hradu. Malebná krajina Českého krasu s hrady, jeskyněmi a malebnými vesničkami je ideální pro rodinnou dovolenou. V létě si nezapomeňte přibalit svetr i plavky, ať už se chystáte na pěší túru, prohlídku jeskyně, nebo dovádění u vody. Karlštejnsko uspokojí všechny zájmy a věkové kategorie.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.