Překvapení ano, ale jen ta příjemná. Tipy na bezpečnou dovolenou

24.05.2024

Sbalit se jednoduše. Nic nezapomenout, netahat s sebou věci navíc. Naplánovat si co s časem. Vyhnout se krádežím a podvodům. Turisté navštěvují evropské metropole, cestovatelé zapadlé vesnice v Africe. Všechny spojuje jedno – chceme, aby to dobře dopadlo. Zde jsou naše cestovatelské tipy a hacky jak se vyhnout nebezpečným situacím.

Správná taška je základ. Jen taková, která se vejde do vaší placené kategorie v letadle, manipuluje se jí snadno, vejde se do ní vše potřebné. Nestyďte se používat cestovní zámky a mít více kopií dokumentů.

Šperky a drahocennosti nechte doma. Nejdražší věci, co nosíme na dovolenou, je elektronika, ale ta je malá a můžeme ji mít pořád u sebe. Turista by měl být ostražitý. Je lepší být lehce paranoidní než otevřeně naivní.

Není moudré nosit spoustu hotovosti. Ani mít všechny zdroje na jednom místě (například v případě krádeže peněženky vám k návratu domů stačí telefon apod.).

Pozor na podvodníky! V zahraničí k vám neustále někdo promlouvá, široce se usmívá, posílá za vámi své děti. Lákají vás na kávu, na všelijaké neřesti, mohou vás obrat elektronicky, vzít vás na neznámé místo, nasypat vám do pití prášky.

Volejte domů! Skypujte, posílejte zprávy. Ohlašujte se rodině a průběžně jim dávajte vědět, co je s vámi, kde jste. Jim se uleví a vy máte lepší pocit kdyby něco. V telefonu můžete mít aplikace pro nouzové situace. Celkově – telefon je největší vzácnost, kterou je třeba si nejvíce chránit a mít jej vždy dostatečně nabitý.

Taxikáři jsou známé firmy. V mnoha zemích platí uvolněnější zákony, jezdit s autem může každý. Naštěstí dnes máme firmy jako Uber, Lyft, Bolt (a jiné varianty, které se snadno ověřují na internetu).

Nebezpečná mohou být i zvířata. A taky slunce, exotické podnebí, hmyz nebo volnočasové aktivity...

Nejlépe vám poradí v hotelu. Měli by vám dát k dispozici trezor, ať už pokojový nebo hotelový. Které čtvrti jsou nebezpečné? Kam se nevyplatí chodit? Věřte, i velká a bezpečná hlavní města mají své černé díry. Nejohroženější jsou sólo cestovatelé, ale zejména sólo cestovatelky - ženy. Pokud vypadáte pro domácí exoticky, tak jde o nejhorší kombinaci vůbec.

Alkohol spíše ne. Ochutnat něco místního – dobře. Ale opít se pod obraz, to rovnou můžete vysypat peníze do řeky (a to je ten lepší případ). Chcete-li více pít, mějte s sebou spolehlivého střízlivého společníka, ale celkově to není dobrý nápad. Stejně jako návštěva pokutných provozů. Noční kluby nebo místní kasina si ověřujte na internetu.

Na tabule a nápisy s telefonem. V cizím jazyce se hodí služby jako Google Lens. Naskenujete si obrázek a překladač vám jej přečte, byť je v azbuce nebo v arabském písmu.

Nevyčnívejte. Vypadáte-li jako bohatý naivní turista, jste terč. Nejlepší je vypadat jako místní člověk v jednoduchém oblečení. Při fotografování pozor. A když se ztratíte, je lepší ptát se na cestu v kavárně nebo v obchodě.

Pijte. Dostatečně mnoho a známé tekutiny. S neznámými potravinami opatrně – cizokrajné bakterie snadno zamávají vašimi střevy, které na místní poměry nejsou zvyklé. Zdravotní pojištění je povinností, většinou je to jen pár korun.

Pozor na veřejné Wifi. Dnes si může kdekdo zřídit „veřejný spot“ v telefonu, poflakovat se po náměstí a mít v telefonu aplikaci, což přečte hesla, pokud se připojí někdo jiný. Zkrátka - veřejné free Wifi spoty nejsou bezpečné.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.